top of page

Mossen in de bioscoop

Zeer zelden krijgt ‘mos’, laat staan een bryoloog, een rol in een speelfilm. Mossen spelen nochtans een hoofdrol in de film HERE van Bas Devos.  In HERE volgen we Stefan, een Roemeense bouwvakker, en Shuxiu, een Belgisch-Chinese bryologe. Stefan (Stefan Gota) staat op het punt naar huis terug te keren. Shuxiu (Liyo Gong) onderzoekt het effect van vervuiling op mossen. Voor hij vertrekt, kookt Stefan een grote pan soep met restjes uit zijn koelkast om aan vrienden en familie uit te delen. Ergens in een Brussels bos,  komt hij Shuxiu tegen die er veldwerk verricht. Haar aandacht voor de mossen, het nagenoeg onzichtbare, doet Stefan stil staan en deze scène vormt een kernmoment  in deze film die speciaal aandacht vraagt voor hetgeen meestal genegeerd wordt.


Het is een film die empathie opwekt voor dingen in onze omgeving die we meestal niet opmerken en soep en mos zijn hiervoor metaforen. De film is geen documentaire over mossen maar brengt veel kijkers voor het eerst in aanraking met mossen en met bryologie als wetenschap. Onze eigenste Geert Raeymaekers van de WBL werd door de regisseur gevraagd als expert om de bryologische passages in de film mee voor te bereiden en waarheidsgetrouw in beeld te brengen. Zeker een aanrader om te gaan kijken in een van de onderstaande zalen!


De film ontving reeds de "Best Film Award" in de reeks Encounters van het filmfestival in Berlijn (Berlinale 2024).


Maandag 22/01/2024 komen Bas, Geert en een japanoloog vertellen over de film, over mossen en over de fascinatie voor mossen in Japan in de Wereld van Sofie op Radio1!
Comments


bottom of page