top of page

VWBL excursie op 19 september 2015: Groot Schietveld.

Wat een naar gewoonte IFBLhok excursie met hondstrouwe lichenenfanaten moest worden, werd op een frisse regenachtige ochtend omgetoverd in een privé-Cladonia-safari.

9u – Kerk Overbroek-Brecht: één Koene deelnemer wacht op de rest van de groep. Na een telefoontje duikt om 9u01 ook de gids, Ludo op. Om diverse redenen bleken de vaste deelnemers verhinderd , wat voor deze verslagschrijver, de Koene ridder de luxe creëerde om een privé excursie mee te maken op het Groot schietveld. We besluiten de dag wat in te korten en gingen van start voor een 3 uur durende tocht op zoek naar Cladonia’s.

In het zuidelijk deel van het schietveld vingen we aanmet Cladonia coniocraea (Smal bekermos) om wat op te warmen. Alhoewel, zo fertiel kom je ze ook niet alle dagen tegen. Op dezelfde locatie onmiddellijk al enkele juweeltjes: Cladonia digitata (Vertakt bekermos) en Cladonia incrassata (Turflucifer).

Gedurende de voormiddag struinden we door gans het Schietveld en kwamen zo aan een lijstje van meer dan 20 soorten Cladonia (met o.a. Cladonia cariosa (Knobbelig heidestaartje), C. verticillata (Stuifzandstapelbekertje) en C. zopfii (Ezelspootje)).

Hoewel we ons concentreerden op Cladonia zagen we ook Diploschistes muscorum (Duindaalder op Cladonia), Baeomyces rufus (Rode heikorst), 2 van de drie vlaamse Cetraria’s (Kraakloof), Cladonia portentosa (Open rendiermos), …

Ondanks het geplande einde om 12u sloten we pas om 15u het spectaculaire Cladonia-feest af. Dank aan Ludo voor het delen van de schatten in zijn “achtertuin”.

bottom of page