top of page

Atlasproject provincie Antwerpen : op bezoek in de enclaves van Baarle-Hertog op 3/10/2015De gemeente Baarle-Hertog maakt deel uit van de provincie Antwerpen, is volledig omringd door Nederlands grondgebied en bestaat uit 30 enclaves. Dat zijn 30 stukken vaderland. Het grootste gedeelte bevindt zich in de omgeving van de Sint-Remigius kerk. Het is dan ook daar dat de lichenologen afgesproken hadden. Er was een warme en zonnige dag vooorspeld en dat was het ook. Met zessen, waaronder twee Nederlandse lichenologen, bekeken we eerst de kerk maar die was proper opgekuist. Gelukkig voor ons bevond zich rond de kerk een laag bakstenen muurtje dat ongemoeid gelaten was en waarop we dus toch een mooi aantal soorten konden noteren. Daarna reden we naar het kerkhof waar we zowel de graven als de bomen onder onze loupe namen. Het kerkhof bleek niet echt een hoogvlieger te noemen. Alleen de vrij algemene soorten waren er te vinden. Dan maar een stukje België bij elkaar puzzelen (drie eiken in België, vier in Nederland, terug in België ….) langsheen een zeer drukke hoofdbaan. Nitrofielen waren dan ook van de partij. Ondanks de vele eetgelegenheden wisten we toch een herberg op de kop te tikken waar we onze boterhammen mochten nuttigen. In de namiddag stonden de bomen op twee pleinen op ons te wachten en we eindigden met een reeks lindes, tamme kastanjes en eiken langs het Bels lijntje, een voormalige spoorweg en nu fietspad. Bijzonderheden waren niet van de partij maar het gewenste aantal soorten werd gemakkelijk overtroffen.

bottom of page